Logowanie

Integration Week 2016 - powitanie "Erasmusów"

1Kolejny rok akademicki rozpoczął się, nowa grupa studentów zagranicznych pojawiła się na poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego. Tradycją naszej uczelni jest realizowany każdego roku tzw. „Integration Week”, podczas którego Biuro Współpracy z Zagranicą organizuje dla studentów zagranicznych programu Erasmus+ oraz polskich studentów liczne imprezy integracyjne.
Celem naszych działań  jest  ułatwienie zagranicznym studentom  integracji ze społecznością lokalną oraz akademicką i wspieranie ich w zmaganiu z wyzwaniami wiążącymi się ze studiowaniem w obcym kraju. Spotkania mają również pomóc w adaptacji wśród multikulturowej grupy kolegów i koleżanek.
Po uroczystym powitaniu, zwiedzeniu kampusu uczelni i bilblioteki studenci zostali zaproszeni do Gospody Poznańskiej na smakowity żurek i plyndze z grzybami. Atrakcją była przejażdżka zabytkowym tramwajem ulicami miasta traktem Królewsko-Cesarskim. Ostatnim przystankiem okazało centrum wycieczkowe Browaru Lech, gdzie studenci mieli okazję obejrzeć proces wyrobu piwa, zapoznać się z historią piwowarstwa i uczestniczyć w degustacji.
Oto relacja opiekunów - polskich  studentów z kolejnych dni ”Integration Week”:

„We wtorek (4 października) studenci spotkali po raz pierwszy ze swoimi koordynatorami wydziałowymi, mogli uzyskać informację o przedmiotach czy też rozwiać swoje wątpliwości na temat zajęć na uczelni. Później cała grupa udała się do centrum, gdzie mieści się Rogalowe Muzeum Poznania. Studenci poznali historię, tajniki wypieku rogali świętomarcińskich oraz sami brali udział w ich wypieku. Następnie mieli okazję spróbować wyśmienitych rogali, z których słynie Poznań.
Kolejne w planie było zwiedzanie Ostrowa Tumskiego wraz z podziemiami katedry oraz poznanie historii tego miejsca. Z katedry studenci przeszli do muzeum - Brama Poznania, dzięki multimedialnym wystawom w łatwy sposób mogli zobaczyć jak wyglądało życie codzienne w średniowiecznej Polsce, jak również zobaczyć ewolucję miasta Poznania na przełomie wieków. Muzeum obfitowało w filmy dokumentalne, teksty, obrazy i wizualizacje, dzięki czemu studenci zagraniczni z chęcią poznawali historię Polski, która  zainteresowała ich na tyle, że ledwo udało się zdążyć na umówiony wcześniej lunch w restauracji Pizza Hut w Galerii Malta.
Po krótkim odpoczynku studenci przeszli do parku linowego na Malcie, w którym mogli pokonać własne słabości podczas pokonywania trasy o średnim poziomie trudności na wysokości 8m nad ziemią.
W środę 5 października dzień rozpoczął się aktywnie od gry w squasha w „My squash”. Pod okiem instruktora można było poznać zasady gry oraz samemu spróbować zagrać w tą coraz bardziej popularną dyscyplinę sportu. Było to połączone z warsztatami kulinarnymi, na których studenci mogli poznać przepisy polskich potraw takich jak kopytka, pierogi z mięsem czy zupę ogórkową. Oczywiście po ciężkiej pracy przyszedł czas na degustację. Wszystkim smakowały dania polskiej kuchni.
Po południu na studentów czekały zajęcia z języka polskiego na których mogli nauczyć się podstawowych zwrotów, przydających się w codziennym życiu podczas pobytu w Polsce.”
 
Karolina Czerniak, studentka Turystyki i Rekreacji

A co na to studenci zagraniczni?
Oto ich wrażenia:

„In my opinion on the activities of the integration week  it is great. I think that the activities have been very appropriate as we have done sport, we have practiced sport, have tested and learned the typical food and have visited the city. The organization and those responsible have been great and helped us in every possible way. The university welcomed us very well the first day and everything is great. Thank you very much. Overall, we've had a great time, we have known better new classmates and learned.”

Ismael Moya Ocana ( University of Almeria, Hiszpania)

“I'm very happy about integration week. We have done activities that I never thought I would do here. It was very entertaining, we learned a little history, gastronomy, etc. I had a chance to learn how to do pierogi and croissant. I also learned to play squash and much more things. I this fantastic reception I think it isn't done in my country and why I'm so surprised. I really enjoyed it, thanks for everything. Finally, I want to thank the great help received from the buddy students”.

Ismael Caceres Bernabeu ( University of Alicante, Hiszpania)
“Personally, I loved this three days. All the Erasmus learned a lot of things. We discovered Poznan, his architecture. I am very surprised because your paid ALL for us... is was a big budget... In France, unfortunately we don't do this for the Erasmus...
So really, thank you very much to be present for us; because I'm sure the preparation for this 3 days take a lot of time.

Segolene Graichi (University of Nantes, Francja)

Thank you for best wishes and an amizing integration week! :)
Anda Arkliņa ( Vidzeme University of Applied Sciences, Łotwa)